Is iedereen niet een beetje een control freak?

Controle hebben geeft een zeker gevoel van veiligheid. En je veilig voelen is natuurlijk hartstikke prettig.

Maar als de drang om controle te hebben uit de hand gaat lopen levert het uiteindelijk alleen maar stress op…

Lees hier de tips om het in de hand te houden!

Plan, planning, plannen!

Je moet geloven dat het allemaal goed komt en tot die tijd je angsten loslaten.

Het kost veel te veel energie om alles te proberen te controleren. Vooral de dingen die je helemaal niet kunt controleren.

Ga je bijvoorbeeld verhuizen. Dan zijn er bepaalde stappen die je moet ondernemen.

Stel je voor dat je moet schilderen. Wanneer ga je de verf kopen? Wie gaan er mee schilderen? Wanneer ga je hen contacten? Plan de activiteiten, voer ze uit.

Stop de stress!

Maar ga niet tussen de stapjes door stressen of het wel allemaal goed zal gaan. Je hebt gedaan wat je kan doen.

Nu is het tijd om te wachten, gelukkig te zijn en je leven te leiden.

Mocht het mislopen dan zoek je op dat moment weer een andere oplossing. Dat kun jij namelijk gewoon. Want je bent een slim, inventief persoon!

Ga niet de stresskip of control freak zijn.

Ga niet proberen controle te hebben over dingen die nog moeten gebeuren of misschien zullen gebeuren, of te laat gebeuren, of helemaal perfect gebeuren of foutief gebeuren.

Want het feit is dat je niet weet hoe het gaat gebeuren. En je hebt het zo goed mogelijk voorbereid en nu laat je het los.

“You cannot always control what goes on outside, but you can always control what goes on inside”.

Heb vertrouwen!

Loslaten en vertrouwen hebben, gaan hand in hand. Ben je iemand die constant bang is dat er nare dingen gaan gebeuren? Bang dat je partner vreemd gaat? Bang dat er dierbaren zullen overlijden? Bang dat er ingebroken zal worden in je huis?

Dit zijn allemaal dingen waar je geen controle over hebt. En voor een beetje control freak dus ontzettend stressvol! Het enige wat je kan doen is het loslaten, zodat je de stress niet ervaart. En het vertrouwen hebben, het grote vertrouwen dat alles altijd goed komt.

Loslaten

Ben je iemand die niet goed kan ontspannen? Dat als je gezellig op het terras zit, er gedachten door je hoofd dwalen over wat je allemaal nog moet doen? Heb je deze ontspan tips al geprobeerd? Zo nee, dan is het het proberen waard!

Zo ja, wees lief en streng voor jezelf. Daarmee bedoel ik: zeg op een lieve maar strenge manier tegen jezelf, dat jij het verdient hebt om even te ontspannen. Erken dat je de gedachten hebt en wijs ze daarna af. Herinner jezelf eraan dat je al hebt ingepland wanneer je aandacht aan deze taken of problemen gaat schenken.

Dat was alles wat je tot nu toe kon doen. En nu heb jij het verdient om lekker even te relaxen en dat ga je dan nu ook zeker doen. Dus laat het los!

Ga terug van Control freak naar Loslaten.