Complimenten ontvangen is voor sommigen makkelijker gezegd dan gedaan.

Het is zo iets simpels een complimentje geven, meteen vrolijk je iemand zijn dag weer op.

Maar een compliment ontvangen is voor veel mensen een niveautje moeilijker, hoe kan dat toch?

Of het nu een compliment is, een cadeautje zomaar voor jou of hulp aangeboden krijgen van iemand, waarom is dat soms toch zo moeilijk te accepteren?

Score bijhouden

Je weet dat de “normale” reactie op een compliment dankjewel is, maar zodra je het woord uitspreekt voel je de achterdochtigheid in je opkomen. Hoezo, vindt iemand iets goed of leuk waarin jij zo duidelijk in tekortschiet? Hardop zal je dit niet vaak benoemen maar in je hoofd is het bijna een automatisch proces.

En als je een cadeautje ontvangt ben je dan al meteen bezig met wat je moet teruggeven? Of als iemand je ergens bij helpt of dat nu een verhuizing is of een boodschapje, houd je de score bij in je hoofd? Je moet iemand anders “perse” even vaak of vaker helpen? Wat is dat toch met ons dat we niet gewoon iets kunnen accepteren?

Evenwicht

Het is zo zonde dat de gever iets doet wat duidelijk positief bedoeld is maar dat de ontvanger het negatief ervaart en er soms zelfs ongemakkelijk van kan worden. Goed complimenten ontvangen is bijna een talent geworden. Maar het is wel heel belangrijk want naast dat het goed voor jezelf is doe je de gever er ook zeker een plezier mee.

Ik denk dat de moeite met complimenten ontvangen te maken heeft met afhankelijkheid en intimiteit. Door iets te ontvangen geef je een soort van controle op, een stukje macht. Misschien herken je dit in jezelf? Dat je geen cadeautjes of hulp wilt ontvangen omdat je bij niemand in het krijt wilt staan?

Hoe houd je evenwicht in relaties als je het hebt over geven en ontvangen?

Ik denk dat je het begrip ‘evenwicht’ sowieso wat ruimer moet interpreteren. Hiermee bedoel ik: het is niet nodig om scores bij te houden wanneer iemand iets voor de ander doet en omgedraaid en voor één cadeautje hoef je er niet twee terug te geven.

Waar wel een duidelijker evenwicht in moet zitten is de inzet in het contact tussen de gever en ontvanger. Als de ontvanger nooit dankjewel zegt of echt blijdschap toont als hij/zij iets ontvangt, zal de gever gaan balen dat de ontvanger nooit leuk reageert en de ontvanger zal zich hier dan weer schuldig over voelen.

“The greatest gift you can give is to receive”.

Hoe moeilijk het ook voor je is: probeer iets in dankbaarheid te ontvangen zonder jezelf af te vragen of je dit wel waard bent en wat je terug “moet” doen. De volgende keer als iemand je iets geeft, let er dan op hoe je reageert. Door hier op te letten kun je je eigen ‘automatische piloot reactie’ veranderen. Dus in plaats van dat je meteen een compliment probeert af te zwakken, glimlach je nu en zeg je dankjewel.

De eerste paar keer zal dit misschien vreemd aanvoelen maar geloof me het wordt vanzelf gemakkelijker en natuurlijker.

Complimenten ontvangen; de ingesleten patronen veranderen doe je zo!

De manier hoe je reageert, is vaak een weerspiegeling van hoe je over jezelf denkt. Sommige gedachten zijn echt ingesleten en kun je niet makkelijk afleren. Gedachten zoals: ik ben waardeloos, ik doe nooit iets goed, ik ben lelijk etc.

Wat je wel kan doen is naast je ingesleten gedachten iets anders zetten. Dus als je denkt: ‘ik ben waardeloos’ kun je daarna zeggen: ‘maar ik ben wél een leuk mens!’. Als je dit blijft doen zal deze positieve gedachte groter worden en uiteindelijk groter dan de negatieve ingesleten gedachte.

De kunst van het ontvangen

Een paar concrete tips om jou de kunst van het ontvangen te leren.

  1. Wees je bewust van wat iemand voor je doet en bedank die persoon daarvoor. Of het nu iets groots is zoals helpen bij een verhuizing of iets kleins zoals je partner die je een kopje cappuccino geeft. Misschien is het wel een vreemde die je voor laat gaan in het verkeer. Wat of wie het ook is, bedank ze ervoor. Door je dankbaarheid te tonen doe je eigenlijk direct iets terug voor de ander. En blijf dit ook vooral doen wat het moedigt mensen aan om ermee door te gaan.
  2. Zonder protest complimenten ontvangen en andere blijken van waardering aannemen. Het woord ‘dankjewel’ volstaat als iemand zegt dat je er leuk uitziet. Je hoeft dit niet “minder” te maken door te zeggen dat je je kleding al heel lang hebt of in de uitverkoop gekocht hebt. Wees niet bang dat complimenten ontvangen zonder te protesteren je arrogant maakt. Iets elegant ontvangen zegt iets over jou vermogen om open te staan en dat is een hele mooie eigenschap!
  3. Een dankbaarheidsdagboekje bijhouden. Het bijhouden van een dagboekje waarin je elke dag, kort of lang (wat je zelf prettig vindt), even opschrijft waar je dankbaar voor bent is ook echt een aanrader. Als je niet zo van schrijven houdt hoeft het maar een paar minuutjes te duren, het moet je natuurlijk niet tegen gaan staan. Een dankbaarheidsdagboekje maakt je bewuster van alle mooie kleine en grote dingen om je heen, waardoor je vrolijker wordt en ontvangen wordt ook gemakkelijker. Een win-win dus!


Als je goed kan geven én ontvangen, is dat goed voor jezelf en voor de mensen om je heen!

Meer lezen? Onderstaande boeken zijn een aanrader!