Broodje gezond, hoe maak je een gezond broodje? - Lifecoach Phil - Creëer je droomleven

Wat is een broodje gezond?  En wat is eigenlijk gezond?

Informatie en tips over brood en broodbeleg.

Standaard recept

Het standaard recept voor een broodje gezond bestaat uit:

Een wit of bruin broodje met een plakje kaas, plakje ham, plakjes ei, slablaadje, plakjes komkommer, plakjes tomaat, boter en/of mayonaise en peterselie. Soms ook nog een augurkje, radijsje en/of uitje.

Door alle vetten is dit broodje niet perse gezond al zou de naam het wel doen denken…

Hoe zit het eigenlijk met brood?

Wat is nu eigenlijk het grote verschil tussen witbrood, bruinbrood en volkorenbrood? Alle drie de soorten broden bevatten dezelfde soorten mineralen, vitamines en voedingsvezels. Alleen witbrood bevat deze minder dan bruinbrood en bruinbrood bevat deze minder dan volkorenbrood.

Brood bevat veel koolhydraten en daarom associëren mensen brood vaak met dik worden. Ik zelf associeer dik worden vooral met te weinig beweging.

Maar goed dat ter zijde. Brood is een gezond basisvoedingsmiddel doordat het ijzer, koper, magnesium, jodium, vezels en andere vitaminen en mineralen bevat. Maar mocht je gewicht kwijt willen is het een goede optie om (gedeeltelijk) brood te vervangen door crackers, fruit en salades.

“If it doesn’t challenge you, it doesn’t change you.” – Fred De Vito

Wat is gezond broodbeleg?

Een dikke laag chocolade hagel of een paar plakjes gebakken bacon zal je boterham zeker niet gezond maken. Maar wat dan wel?

  • Pindakaas of notenpasta.
    Natuur-, bio- en EKO-winkels hebben biologische pindakaas en notenpasta. Maar vaak wordt er in de Jumbo of AH ook een natuurlijke pindakaas variant verkocht. De consumentenbond heeft overigens Calvé pindakaas als de beste pindakaas benoemd.
  • Vegetarisch nepvlees broodbeleg. En anders mager (echt) vlees zoals rosbief, kipfilet, kalkoenfilet. Ook bepaalde soorten rauwe ham zijn niet ongezond. Google eens op gezonde rauwe ham om ideeën op te doen.
  • Gekookt eitje of een gebakken eitje zonder te veel olie en boter.
  • Vis. Liever niet een kant en klaar bakje van de supermarkt waar van alles bij is gestopt. Maar verse vis (zalm, tonijn etc.) die je koopt bij de visboer en zelf bereid tot broodbeleg.
  • Jam. Het liefst 100% gemaakt van echte vruchten. Je kan dit in de winkel kopen of mocht je er helemaal voor willen gaan zijn er redelijk simpele recepten op het internet te vinden om je eigen jam te maken.
  • Groenten en fruit. Van plakjes banaan op je boterham tot allerlei groenten die jij lekker vind.
  • Magere kaas of magere smeerkaas. Kaas is niet perse gezond maar 20+ en 30+ kazen bevatten het minst vet en zout en kun je dus best met mate eten.

Lees ook:

 

Meer lezen over gezonde voeding?