Tips om een bewust leven te leiden en mensen toe te laten. Er zijn veel onbewuste schilden die mensen gebruiken om maar niet gekwetst te worden.

Maar deze subtiele beschermingsmechanismen zorgen er ook voor dat je kansen en liefde misloopt.

Mensen op afstand houden is één van deze schilden. Je houdt altijd een veilige afstand bij iedereen.

Niemand kan te dichtbij komen zodat je nooit gekwetst kan worden. Mochten mensen door je heen prikken dan zal je het contact uit de weg gaan en laten verwateren.

“If you choose not to decide, you still have made a choice.”

Liefhebben is een risico, die je zeker moet nemen!

Je kwetsbaar opstellen ziet er op elk levensgebied anders uit.

Als je bijvoorbeeld leeft vanuit je gevoel, je stelt je open, toont emoties en iemand reageert dan afwijzend kan dat erg pijnlijk zijn.

Of als je kunstwerken, foto’s, verhalen, ideeën de wereld in stuurt niet zeker wetend of ze wel of niet geaccepteerd worden dan stel je je erg kwetsbaar op.

Of gewoon al elke dag wakker worden in de wetenschap dat je de mensen van wie je houdt niet altijd kan beschermen. Dat ze je misschien wel verlaten op een gegeven moment.

Liefhebben is het grootste risico. Van je familie, vrienden en/of partner houden zonder dat je zeker weet dat het altijd wederzijds zal zijn is echt doodeng. Van iemand houden betekent dat je emotioneel verbonden bent met iemand en dan loop je het risico om gekwetst te worden.

Maar je hebt ook de kans om liefde te ervaren, verbintenis te voelen en gelukkig te zijn zoals je niet eerder kende. Zou jij willen bewust leven zonder die kans?

Oefening:

Tijd om erachter te komen of jij je kwetsbaar durft op te stellen! Vraag eens aan jezelf:

  1. Hoe stel ik me op wanneer mensen mijn ware emoties en gevoelens zien?
  2. Hoe gedraag ik me wanneer ik me onzeker en ongemakkelijk voel?
  3. Hoe bereid ben ik om emotionele risico’s te nemen in mijn leven?

Heb je eerlijk antwoord gegeven? Gedraag je je zoals je zou willen?

Het is heel eng en best lastig om te leven vanuit gevoel en kwetsbaarheid. Dus de kans is groot dat je je gedraagt en opstelt op een: angstige, boze, afwijzende, doen alsof het niet gebeurt is, weglopen, perfectionistische, alles onder controle proberen te houden manier. En dat je niet echt bereidheid toont om emotionele risico’s te nemen.

Maar alleen dit inzicht al is de eerste stap naar de verandering voor een bewust leven. Hoe zou je graag willen reageren als je denkt aan de bovenstaande vragen? Ga daar eens mee aan de slag.

Here I go again on my own, like a drifter I was born to walk alone

Je haat het gevoel van afhankelijkheid. Je bent een zelfstandig individu. Je kan alles prima alleen. En je hebt niemand echt nodig. Dat zou je graag willen he? Dan kun je iedereen echt goed op afstand houden.

Het idee dat je alles alleen af kan en een onafhankelijk persoon bent klinkt heel stoer en sterk. Maar in werkelijkheid is het redelijk eenzaam en deprimerend.

Want of we het niet willen of niet iedereen in de wereld is te kwetsbaar om alles in het leven alleen te doen. En dat hoeft ook helemaal niet!

We hebben andere mensen nodig voor communicatie, grapjes, steun, contact, verbintenis. Die ons uitdagen in ons leven en ons een helpende hand reiken als we in de put zitten. Waarmee we onze angsten, gevoelens, vreugde, verdriet en dromen kunnen delen. Dat zorgt namelijk voor verbondenheid en dat is precies wat het leven zin geeft.

Delen van de informatie uit dit artikel zijn geïnspireerd uit het boek (zie hieronder): ‘De kracht van kwetsbaarheid’ van Brené Brown. Zeker een aanrader om te lezen!

Wil jij je leven graag met iemand delen?