Door je besluitvaardigheid te trainen kun je er voor zorgen dat je (meestal) de juiste beslissing neemt.

Hoe moet je een project op je werk aanpakken, welk restaurant kies je, moet je links of rechtsaf?

Bij elk besluit hoort een dosis verantwoordelijkheid dus je wil wel de juiste keuze maken.

 

‘Zou je me kunnen zeggen welke kant ik op moet?’

‘Dat hangt er nogal van af waar je naar toe wilt,’ zei de kat

‘Dat kan me eigenlijk niet zo veel schelen…’ zei Alice

‘Dan maakt het ook niet uit welke kant je op gaat.’ Zei de kat. 

– Lewis Carroll, Alice in Wonderland

Twijfels zijn niets anders dan een signaal dat het tijd is om een of andere actie te ondernemen.

Luisteren naar je gevoel

Als je niet weet welke keuze je moet maken of welke richting je op moet in je leven, probeer dan eens te luisteren naar je gevoel.

Je gevoel of intuïtie heeft het beste met je voor en weet eigenlijk alle antwoorden al voordat jij ze misschien bewust weet.

Als je moet kiezen tussen a en b, hoe voel je je dan als je voor a kiest? Blij, opgelucht, positieve spanning? Hoe voel je je als je voor b kiest? Verdrietig, geen uitdaging, somber? Je gevoel zegt dus dat je voor a moet kiezen.

Heb je ook wel eens dat je een keuze moet maken en dat je die onbewust eigenlijk al gemaakt hebt, maar je toch met een vriend/vriendin gaat overleggen?

En als hij/zij dan jou aanstuurt om de andere keuze te maken laat je hem/haar gewoon kletsen en ga je vervolgens nog een keer met iemand anders overleggen, totdat je iemand vindt die vindt dat je de keuze moet maken die jij wilt?

Je zou jezelf dit kunnen besparen door gewoon eens naar je gevoel te luisteren 😉

Besluitvaardigheid tonen kost lef

Iedere beslissing komt met een stuk verantwoordelijkheid. Als je de juiste beslissing maakt zijn mensen blij met je.

Maar als de beslissing verkeerd blijkt te zijn is het opeens allemaal jouw schuld.

Logisch als jouw eerste reactie daarom is: ‘Mij maakt het niet uit, kies jij maar.’. Maar als de andere persoon dit niet accepteert moet jij nog steeds de beslissing nemen, dus hoe zorg je dat je de goede maakt?

Door het verzamelen van meer informatie. Je twijfelt ergens over of dit nu een baan, een huis, of een hoofdgerecht is, blijkbaar heb je nog niet genoeg informatie om de knoop door te hakken.

Information overload or not

Wanneer heb je genoeg informatie? Sla niet door in het opzoeken van informatie, genoeg is genoeg en dan moet je gewoon de keuze maken.

Wat als er niet genoeg informatie is? Combineer de informatie die je hebt met je ervaringen, kennis, inzicht en gevoel en maak een keuze.

De verkeerde beslissing…

Natuurlijk ben je bang om het verkeerde besluit te nemen. Maar onthoudt dat: de meeste beslissingen zijn met wat geld en/of moeite terug te draaien dus geen man over boord als je de verkeerde beslissing hebt genomen.

Daarnaast is actie beter dan stilstaan. Jij bent iemand die vooruit wil in plaats van achteruit en dat is een goede en waardevolle eigenschap, besluitvaardigheid is helemaal in. Mensen die fouten durven maken bereiken meer dan mensen die niks doen. En van fouten leer je meer dan van successen.

Lees ook:

Meer tips!

De knoop doorhakken blijft lastig? Twijfelen zit dan ook helemaal in je vastgeroest? Deze boeken helpen jou verder op weg!