Hoe blijf je in balans en gefocust?

Ik kan soms zo ontzettend gefocust zijn en dan voel ik mij helemaal in balans. Ik voel me bijna een soort menselijke machine die alles aankan.

Maar soms slaat dat helemaal om. Dan is het niet een off-dagje, maar meer een off-week. En dat kan ik mij helemaal niet permitteren. Ik geloof dat niemand zich dat kan permitteren toch?

In zo een off-week dan heb ik zo veel ideeën en zo veel plannen, dat ik nergens op gefocust ben. En nergens echt aan begin en niets afmaak. Maar ik doe van alles een beetje. Een klein middenstukje van alles. Zodat ik mij heel erg druk voel en na de week geen idee heb wat ik heb gedaan.

Dan komt dat zinloze gevoel van niet nuttig zijn opzetten. Dat gevoel dat zegt: ‘waar ben je nu mee bezig?’ en ‘wat heb je nu eigenlijk gedaan?’.

En als je dat gevoel krijgt is het moeilijk om je vol energie verder in te zetten. Opeens ga je toch maar niet sporten. En opeens ga je “makkelijk” (lees: ongezond) eten. Toch maar je afspraak afzeggen. Je zit niet lekker in je vel waar of je partner of je kinderen de dupe van worden. En daarna voel je je schuldig.

Dat gevoel dat je het mega druk hebt. Nergens aan toe komt. Maar je wel afvraagt wat je nu in Godsnaam gedaan hebt.

Ben jij ook zo iemand die dan boeken gaat lezen over effectiviteit, tijd management, balans, dromen verwezenlijken. En dan lees je het en voel je echt: jaaa dit is het.

En als het boek uit is heb je geen idee hoe je het nu eigenlijk praktisch in je leven kan toepassen zodat je er ook werkelijk iets aan hebt.

 

Dat moet toch anders kunnen?

Ik heb nu gelukkig geen off-weken meer omdat ik eindelijk alle valkuilen doorheb. Pfieuw dat scheelt!

Valkuil 1:

Een keertje een baaldag heeft iedereen wel eens en dat hoort erbij. Dat is meteen de eerste valkuil ook. Dat we vaak denken dat het altijd goed moet gaan met ons. Dat hoeft helemaal niet. Sterker nog dat kan ook helemaal niet. Je kan je niet altijd fantastisch voelen. Dus laat dat idee alsjeblieft los.

Valkuil 2:

Te veel ideeën hebben. Ideeën hebben en vol inspiratie zitten is natuurlijk heel erg leuk. Maar zodra je je op tien ideeën gaat richten gaat er geen enkele werkelijkheid worden. Dus schrijf al je plannen, inspiratie en ideeën op en kies er één uit waar je mee aan de slag gaat.

Valkuil 3:

Wat betekent balans voor jou? Dit lijkt misschien een beetje een rare vraag, maar beantwoord de vraag eens goed voor jezelf. Wanneer ben je in balans?

Als je per week: 30 uur werkt, 2 keer sport, 2 keer met vrienden afspreekt, 1 keer je ouder(s) ziet, je 3 quality avonden met je gezin hebt, je 10 uur aan je bedrijfsplannen werkt, je 4 uur studeert, je elke ochtend mediteert?

Hoe kun je nu in balans zijn als je niet weet wat balans voor jou in houdt? Dus ga voor jezelf opschrijven hoe jouw ideale week eruit ziet. En ga eens na of dit qua uren ook echt haalbaar is. Een onrealistische week waarin je uren te kort komt gaat natuurlijk nooit werken.

Valkuil 4:

Je hebt geen schema. Je dag of week beginnen zonder een planning leidt veel sneller tot een chaotische week waarin je achter de feiten aanrent. Of je nu 40 uur per week werkt en 5 kinderen hebt of je werkt 15 uur per week in loondienst, start een eigen bedrijf op en zorgt voor het gezin je hebt een planning nodig.

Zorg dat je planning klaar is voordat de volgende dag en week begint. Een hele toffe video over werk thuis balans die ik laatst tegen kwam van Marie Forleo, heb ik hieronder voor je klaargezet.

Dus plan je dagen en weken. Wanneer doe je de weekboodschappen? Wanneer ga je sporten? Wanneer maak je het huis schoon? Wanneer werk je? Wanneer spreek je met vrienden af?

 

Samen live extra focussen en balans creëren?

Ik ga deze week (en misschien volgende week ook, maar dat zie ik dan wel weer 😉 ) elke ochtend rond 09:30 via Periscope een focus en manifestatie meditatie doen.

Periscope is een gratis app die je kan downloaden op je smartphone en waarin je live mee kan kijken met de uitzending. En er is ook een mogelijkheid om te chatten zodat we ook nog eens live kunnen communiceren, super leuk! Als je de app hebt gedownload kun je mij vinden door te zoeken op: ‘Lifecoach Phil’.

Voordat we beginnen trek ik een kaart van mijn Miracles Now deck van Gabby Bernstein en als je wil trek ik er ook eentje voor jou.

Ben je er morgenochtend bij J ?

Liefs,
Phil

PS. Hoe helpen deze tips jou? En hoe gaat het met jouw balans in je leven? Ik lees je comments hieronder graag en ik reageer altijd dus kom maar op!