Ik moet je loslaten ook al wil ik niet

Afscheid nemen van iemand met een ziekte of bij een plotselinge dood.
Hoe doe je dat?

 

Vaarwel zeggen bij ziekte

Soms weet je dat iemand dood gaat. Als iemand door een bepaalde ziekte terminaal is weet je dat die persoon binnenkort zal overlijden. Maar hoe zeg je in Godsnaam vaarwel tegen die persoon?
Je weet dat de dag van het overlijden in de buurt is. Maar je weet nooit wanneer het plaats gaat vinden. Moet je dan elke dag vaarwel zeggen? Ga je daar niet langzaam aan onder door?

Waarschijnlijk wel. Want vaarwel zeggen tegen iemand die je niet los wil laten is energieslopend

 

Dus wat kan je dan wel doen?

Je kan één keer tegen die persoon alles zeggen wat je nog wilde zeggen. Hoeveel je van hem/haar houdt en dat je spijt hebt van iets en dankbaar voor de liefde die je hebt ontvangen.

En de dagen of weken die erop volgen kun je genieten van elkaar. Je kan ‘weet je nog toen…’ verhaaltjes vertellen.

Grappige herinneringen opnieuw delen is ook een manier van afscheid nemen. Alleen dan een manier waar je minder aan onder doorgaat.

The most painful goodbyes are the ones that are never said and never explained.”

Vaarwel zeggen bij een plotselinge dood

Welk afscheid? Hij/zij is zomaar dood gegaan. Je hebt niks meer kunnen zeggen. Geen laatste knuffel of kus meer kunnen geven. En nu moet je tegen de hemel gaan praten?? De hemel die jouw persoon heeft afgepakt.

Bij een plotselinge dood van iemand die je lief had, is het enige waar je op terug kan vallen geloof. En dan niet perse het geloof in God. Maar het geloof dat de persoon die jij lief had jou kan horen als je hard op tegen zijn/haar foto praat. Of waar je dan ook tegen aan praat en waar je dan ook in de wereld bent.

 

Ik wil zo graag nog een laatste knuffel

Je hebt geen laatste knuffel gehad. En die zul je ook nooit meer krijgen. Dat doet hartstikke veel pijn. Maar neem je lievelingsfoto van de overledene en kijk er naar. Doe dan je ogen dicht en ruik aan een kledingstuk van die persoon.

Er zijn vast nog wel een paar kledingstukken die hij/zij heeft aangehad. Waar nog lekker de geur van die persoon in zit. De geur die jou met je ogen dicht doet laten voelen dat die persoon jou zo lief had.

 

Jaloers op elkaar

Mensen durven het niet uit te spreken. Maar de mensen die iemand hebben verloren aan een ziekte hebben de helse tijd meegemaakt, waarin alle energie op ging aan de emotionele en fysieke verzorging van de overledene.

En zij zullen ergens van binnen wensen dat die persoon snel was overleden. Dat die persoon niet had geleden. Maar ook dat zij zelf niet hadden geleden.

Dat ze die persoon konden herinneren met de mooie gedachten in plaats van met de ziekte.

Maar de mensen die heel plotseling door een ongeluk, hersenbloeding of hartaanval iemand hebben verloren, die zullen wensen dat ze nog even de tijd hadden om afscheid te nemen.

 

Lees ook:

Wil je meer lezen over afscheid nemen? Dan zijn onderstaande boeken een aanrader.