Last van verlatingsangst?
Zo pak je het aan! 

Verlatingsangst hebben is echt super rot zowel voor jou als voor je eventuele partner.

Waar komt het vandaan?

Hoe uit het zich?

Wat zijn specifieke kenmerken ervan?

En hoe los je het op?

Lees verder! 

De gevolgen van onveilige hechting

Verlatingsangst komt (meestal) voort uit hoe je vroeger bent opgegroeid, of je wel of niet een veilige hechting hebt gehad. Als je in een warm, liefdevol gezin bent opgegroeid waar je jezelf in veiligheid hebt ontplooit en zelfvertrouwen en eigenwaarde hebt ontwikkelt dan heb je een veilige hechting gehad. 

Als je bent opgegroeid in een gezin vol onzekerheid en angst kan er sprake zijn van onveilige hechting. Wat kan leiden tot dat je op latere leeftijd niet goed met intieme relaties kan omgaan of dat je ze niet goed kan onderhouden. Je hebt het simpelweg niet geleerd. Je hebt alleen een voorbeeld vol onzekerheid en angst. 

Hoe verlatingsangst zich kan uiten

Als je bijvoorbeeld in een relatie zit die helemaal niet leuk is denk je dat dit zo hoort. Je denkt dat alle relaties zo zijn, je weet immers niet beter. In plaats van voor jezelf te kiezen blijf je je wanhopig vast klampen aan de ander, zo lang hij/zij je maar niet verlaat. 

Als je je vroeger heel erg hebt moet aanpassen aan de behoeften en verlangens van je ouder(s) en eerder hun verzorgde dan hen jou, kan dit in je volwassen jaren leiden tot een dwangmatige drang om te zorgen. Je kan zelf geen liefde of warmte ontvangen dat is te moeilijk en je bent obsessief bezig om alles voor de ander te doen en cijfert jezelf volledig weg.

De angst om de ander te verliezen is het enige waar je nog mee bezig bent. Je partner kan niks zeggen of jij concludeert daaruit dat hij/zij je wil verlaten. Wat standaard leidt tot erge paniek en stress aanvallen. Verlatingsangst kan zich ook uiten in extreme jaloezie, wat de relatie ook niet beter maakt.

Nog een paar korte punten waar je jezelf of je partner misschien in herkent:

 •  Je wilt altijd samen zijn en vindt het helemaal niks om alleen te zijn.

 • Je hebt de constante behoefte naar bevestiging.

 • Je hebt de constante behoefte naar aandacht.

 • Als iemand niet direct reageert op een appje, berichtje of telefoontje denk je direct dat er iets ergs aan de hand is, de ander boos is of niks meer met jou te maken wil hebben.

 •  Je bent erg onzeker over alles.

 • Je bent snel verliefd.

 • Je stort je altijd op een nieuwe verliefdheid en jaagt de ander daarmee vaak snel weg.

 •  Je bent obsessief bezig met de ander en je voelt je afgewezen en ongelukkig als de ander niet op die manier met jou bezig is.

Tips!

Verlatingsangst hebben is echt super klote. Een aantal korte tips om het aan te pakken zijn:

 • Een onveilige hechtingsstijl is gelukkig niet onveranderbaar. Door bijvoorbeeld langdurig in een relatie te zitten met iemand die wel in een liefdevol en warm gezin is opgegroeid kan de impact van je vroegere ervaringen afnemen. 

 • Cognitieve gedragstherapie en systematische desensibilisatie kan ook erg goed helpen maar is wel meteen een langer traject. Je kan ook proberen meer te ontspannen door middel van yoga of meditatie.
 • Andere angsten onder ogen zien. Wanneer je andere angsten kunt herkennen en behandelen heeft dat een positief effect op je verlatingsangst. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld ook last hebt van dwanggedachten en paniekaanvallen. Wanneer je symptomen van je angsten leert te herkennen is dat de eerste stap om ze te overwinnen.

 • Je kan kijken of er in je buurt supportgroepen zijn voor mensen met dezelfde problemen. Het kan je echt goed doen om met mensen te praten en verhalen uit te wisselen die hetzelfde als jou meemaken. 

 • Je zelfvertrouwen vergroten

 • Achter de oorzaak van je verlatingsangst komen en accepteren dat er niks mis met je is. Er is namelijk niks mis met je! Accepteer jezelf en geef jezelf wat meer liefde en begrip.

 • Zorg dat jullie open communiceren in jullie relatie. Dat er over alles in veiligheid en zonder oordelen kan worden gesproken. Als jullie beide opvallende patronen en dingetjes met elkaar kunnen bespreken en emoties delen, ben je al een heel eind op weg om de problemen op te lossen.

Ontwikkel je zelfvertrouwen
Mis je vertrouwen en geloof in jezelf? Wil je je zelfvertrouwen en eigenwaarde vergroten dan raad ik je deze eCursus aan. 

Kom je er de eerste 30 dagen achter dat dit toch niet voor jou werkt dan ontvang je 100% je geld terug.

Ik streef alleen naar tevreden mensen!

Blijvend zelfvertrouwen in 12 weken


Ga terug van Last van verlatingsangst? Zo pak je het aan! naar Lifecoach Phil Home.


Share the love: